Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een incassobureau?

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een incassobureau?

Inleiding

Wanneer een klant een factuur blijft negeren, kan het inschakelen van een incassobureau noodzakelijk zijn. Veel ondernemers vragen zich echter af wat de daadwerkelijke kosten zijn van zo’n stap. In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten qua kosten bij het inschakelen van een incassobureau in Nederland.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Een incassobureau wordt meestal ingeschakeld als een debiteur ondanks herhaalde aanmaningen weigert te betalen. Vaak gebeurt dit na de wettelijke of overeengekomen betalingstermijn van 30 dagen. Als alle vriendelijke en minder vriendelijke herinneringen niets opleveren, kan het overdragen van de vordering aan een incassobureau noodzakelijk zijn om alsnog betaald te krijgen.

Hoe werkt de betaling aan een incassobureau?

No cure no pay

Veel incassobureaus werken op basis van ‘no cure no pay’. Dit betekent dat je als ondernemer alleen betaalt wanneer het bureau daadwerkelijk de vordering weet te innen. Dit model is vooral aantrekkelijk voor zelfstandigen en kleine bedrijven, omdat het risico op extra kosten minimaal is.

Vaste tarieven en provisie

Sommige bureaus hanteren vaste tarieven of vragen een percentage van het geïncasseerde bedrag. Dit wordt ook wel provisie genoemd en ligt meestal tussen de 10% en 20%. Soms zijn er ook administratiekosten die tussen de 35 en 100 euro kunnen liggen, afhankelijk van de complexiteit van het dossier.

Kosten voor de klant of voor jou?

In principe zijn de incassokosten wettelijk gezien voor rekening van de klant die in gebreke blijft. Volgens de Wet incassokosten (WIK) mag een incassobureau een bepaald percentage van het openstaande bedrag als kosten in rekening brengen bij de klant. Deze kosten mogen oplopen tot maximaal 15% bij bedragen tot €2.500. Als ondernemer hoef je dus meestal niets te betalen, tenzij het om een buitengerechtelijk traject gaat dat niet succesvol is afgesloten.

Wat als incasso niet lukt?

Wanneer een incassopoging mislukt, kan een gerechtelijke procedure noodzakelijk zijn. De kosten daarvoor zijn een stuk hoger en komen in eerste instantie wél voor rekening van jou als schuldeiser. Denk hierbij aan griffiekosten, deurwaarderskosten en kosten voor juridische vertegenwoordiging. De rechter kan bij een succesvolle zaak deze kosten wel verhalen op de debiteur, maar daar is nooit 100% zekerheid over.

Conclusie

De kosten voor het inschakelen van een incassobureau variëren, maar in veel gevallen betaal je als ondernemer niets zolang het om buitengerechtelijke incassotrajecten gaat. Dankzij het ‘no cure no pay’-model is het risico voor jou als schuldeiser beperkt. Toch is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met het incassobureau en goed te controleren welke voorwaarden er gelden. Met de juiste aanpak kun je het openstaande bedrag vaak zonder veel kosten alsnog incasseren.