5 redenen om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen

5 redenen om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen

Het hebben van een energielabel voor je bedrijfspand is van cruciaal belang in de huidige vastgoedmarkt. In deze blog noemen we vijf overtuigende redenen waarom je er een zou moeten aanvragen.

1. Wettelijke verplichting

Als bedrijfseigenaar ben je wettelijk verplicht om een energielabel te hebben voor je bedrijfspand bij oplevering, verkoop of verhuur. Het niet hebben van een geldig energielabel kan leiden tot boetes en andere juridische complicaties. Het label geeft inzicht in de energiezuinigheid van het pand en helpt bij het nemen van beslissingen voor energiebesparende maatregelen.

2. Besparing op kosten

Een beter energielabel kan direct leiden tot lagere energiekosten voor je bedrijfspand. Door energie-efficiënte maatregelen te nemen, zoals isolatie, LED-verlichting en energiezuinige apparaten, kun je aanzienlijk besparen op de energierekening op de lange termijn. Bij het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand komt er een energieprestatie-adviseur langs om het gebouw te inspecteren op energie-efficiënte. Vervolgens wordt er een energieprestatieadvies-rapport geschreven, waarin je een duidelijk overzicht krijgt van maatregelen die je kunt nemen voor een beter energielabel. Deze maatregelen leveren op termijn een flinke besparing van energiekosten op.

3. Duurzaamheid en milieubewustzijn

Het hebben van een goed energielabel draagt bij aan de duurzaamheid van je bedrijf en toont je betrokkenheid bij milieubescherming. Klanten en partners waarderen bedrijven die actief bijdragen aan een groenere toekomst, wat kan leiden tot een verbeterd imago en loyaliteit van klanten.

4. Verbetering van bedrijfsimago

Een positief energielabel kan het imago van je bedrijf verbeteren. Het laat zien dat je bedrijf zich inzet voor duurzaamheid en efficiëntie, wat potentiële klanten kan aantrekken en bestaande klanten kan behouden. Een groen imago kan ook helpen bij het aantrekken van talentvolle werknemers.

5. Voor de bank

Het hebben van een goed energielabel is niet alleen belangrijk voor de duurzaamheid van jouw bedrijf, maar het kan ook een cruciale rol spelen bij het verkrijgen van (her)financiering voor jouw bedrijfspand. Banken en financiële instellingen hechten steeds meer belang aan duurzaamheid en energie-efficiëntie bij het verstrekken van leningen en hypotheken. Een positief energielabel kan jouw kansen vergroten om financiering te krijgen voor de aankoop, renovatie of uitbreiding van jouw bedrijfspand. Bovendien kan het hebben van een goed energielabel helpen bij het verkrijgen van gunstigere voorwaarden en rentetarieven bij het herfinancieren van jouw bestaande leningen. Dit maakt investeren in energiezuinigheid niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw financiële gezondheid op lange termijn.

Stappen om een energielabel aan te vragen

Het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand is een eenvoudig proces. Je kunt een gecertificeerd energieadviseur, zoals EnergielabelVoorMijnPand, inschakelen om een energieprestatiecertificaat op te stellen, wat resulteert in een officieel energielabel voor je pand.

Tips voor het Verbeteren van het energielabel

Om het energielabel van je bedrijfspand te verbeteren, kun je verschillende maatregelen nemen, zoals het verbeteren van isolatie, het installeren van energiezuinige verwarming en koelsystemen, en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.