7 interessante feiten over containers in de scheepvaart

7 interessante feiten over containers in de scheepvaart

De wereld van handel en logistiek kan simpelweg niet zonder containers. Deze grote metalen, gemakkelijk op te stapelen bakken zijn heet stille werkpaard van de mondiale economie geworden, en er zijn tal van fascinerende feiten te vermelden over deze stalen reuzen. Hier zijn 7 opmerkelijke feiten over de onmisbare containers in de scheepvaart.

1. Uitvinding met impact 

De moderne scheepscontainer kent een rijke geschiedenis, maar is eigenlijk helemaal niet zo oud. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren '50 van de vorige eeuw uitgevonden door de Amerikaan Malcolm McLean. Zijn doel was om het laden en lossen van goederen efficiënter te maken. En nou en of dat dit hem gelukt is! Zijn uitvinding heeft een wereldwijde impact achtergelaten en logistiek transport kan tegenwoordig niet meer zonder.

2. Torenhoge containers

Een interessant gegeven: Zouden alle containers die momenteel in gebruik zijn in shipping op elkaar worden gestapeld, dan zou die stapel meer dan 7.500 keer hoger zijn dan de Mount Everest!

3. Wereldwijs 

Wist je dat een enkele container meer dan een miljoen zeemijlen kan afleggen in zijn levensduur? Om je een grove schatting te geven – dit komt overeen met meer dan 40 keer de omtrek van de aarde!

4. Vitale waren 

Wat zouden we zijn zonder containers in de scheepvaart? Ze vervoeren namelijk rond de 90% van de non-bulk cargo wereldwijd; dit omvat voedsel, kleding, elektronica en zelfs auto's.

5. Verloren op zee

Helaas verloopt niet elk containerverhaal succesvol. En dat is te concluderen uit de cijfers - elk jaar gaan er naar schatting maar liefst 10.000 containers verloren op zee. Dit kan komen door tal van incidenten, maar met name veroorzaakt door weersomstandigheden en ongevallen. Sommigen drijven en kunnen ook weer gered worden, terwijl anderen zinken en ongelukkig eindigen op de oceaanbodem.

6. Multifunctioneel

De multifunctionaliteit van containers zal je waarschijnlijk verbazen. Want wist je dat buiten hun traditioneel gebruik in de scheepvaart, de containers van tegenwoordig ook worden gebruikt voor andere doeleinden zoals huisvesting, kantoren, winkels en zelfs zwembaden? 

7. Zwaargewicht kampioenen

We sluiten af met een interessant weetje over de schepen die de containers van hot naar her brengen. De grootste containerschepen ter wereld kunnen meer dan 24.000 TEU's vervoeren – dat is genoeg om meer dan 1 miljard paar schoenen te vervoeren! 

Een betrouwbare logistieke partner vinden

Een logistieke forwarder nodig die het vervoer van jouw goederen serieus neemt en je volledig ontzorgt van alle logistieke processen? Broekman Logistics is symbool van mondiale connectiviteit en efficiëntie als het neerkomt om logistieke scheepvaart die de wereld rond gaat.