Hoe word je dronepiloot?

Hoe word je dronepiloot?

Dronepiloot worden is een interessante carrièrekeuze die steeds populairder wordt. Met de toenemende toepassingen van drones in verschillende sectoren, zoals fotografie, videografie, inspecties en leveringen, is er vraag naar goed opgeleide en gekwalificeerde dronepiloten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een dronepiloot te worden:

1. Ken de regelgeving

Voordat je aan de slag gaat als dronepiloot, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving met betrekking tot het vliegen met drones. In Nederland wordt het gebruik van drones gereguleerd door de Wet luchtvaart en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels en voorschriften met betrekking tot vlieghoogtes, afstand tot mensen en gebouwen, en het verkrijgen van eventuele benodigde vergunningen.

2. Volg een opleiding

Het volgen van een opleiding is essentieel om de nodige kennis en vaardigheden als dronepiloot te verwerven. Er zijn verschillende opleidingsinstituten en vliegscholen die cursussen en trainingen aanbieden voor dronepiloten. Zo kun je bijvoorbeeld de opleiding van EUDronebewijs.nl volgen. Dit kan eenvoudig online. Drone opleidingen omvatten vrijwel altijd onderwerpen zoals luchtvaartregelgeving, veiligheid, navigatie, meteorologie en vliegvaardigheden. Het succesvol afronden van een erkende opleiding kan leiden tot het behalen van een officieel dronevliegbewijs.

3. Praktijkervaring opdoen

Naast theoretische kennis is praktijkervaring van groot belang om een bekwaam dronepiloot te worden. Oefen het vliegen met een drone op veilige en toegestane locaties. Bouw vertrouwen op in het besturen van de drone, het beheersen van de vliegmodi en het omgaan met verschillende vliegomstandigheden. Het is ook waardevol om ervaring op te doen in specifieke toepassingsgebieden, zoals luchtfotografie of inspecties, om je vaardigheden te specialiseren.

4. Behaal de vereiste certificering

Afhankelijk van het soort werk dat je als dronepiloot wilt uitvoeren, kunnen er specifieke certificeringen vereist zijn. Bijvoorbeeld, als je commerciële dronevluchten wilt uitvoeren, kan het nodig zijn om een ROC-light (Remotely Piloted Aircraft System Operator Certificate) of ROC (Remotely Piloted Aircraft System Operator Certificate) te behalen. Deze certificeringen worden afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en vereisen een aanvraagproces waarin je aantoont te voldoen aan de gestelde eisen.

5. Blijf op de hoogte en blijf leren

De drone-industrie evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, technologieën en regelgeving. Neem deel aan workshops, conferenties en vakbeurzen om je kennis uit te breiden en in contact te komen met andere professionals in de drone-industrie. Blijf leren en verbeteren van je vaardigheden om een competente en succesvolle dronepiloot te worden.