Veilig werken met een EPT? Lees deze handige gids!

Veilig werken met een EPT? Lees deze handige gids!

Elektrische Pallettrucks (EPT's) zijn essentiële hulpmiddelen in magazijnen en distributiecentra om goederen efficiënt te verplaatsen. Hoewel EPT's handig en tijdbesparend zijn, is het belangrijk om altijd de veiligheid in acht te nemen tijdens het werken met deze apparaten. In deze handige gids bespreken we enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen en richtlijnen voor het werken met een EPT.

1. Zorg voor een goede opleiding

Voordat je aan de slag gaat met een EPT, is het essentieel om een goede opleiding te krijgen. Leer de basisprincipes van het bedienen van een EPT, inclusief het starten, stoppen, sturen en manoeuvreren. Begrijp de bedieningsknoppen en -hendels en leer hoe je veilig kunt laden en lossen. Een goede EPT opleiding zorgt ervoor dat je vertrouwd raakt met de EPT en de juiste technieken leert om ongevallen te voorkomen.

2. Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Bij het werken met een EPT is het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van groot belang. Zorg ervoor dat je altijd veiligheidsschoenen draagt om je voeten te beschermen tegen vallende voorwerpen of beknelling. Draag ook handschoenen om je handen te beschermen bij het hanteren van goederen en gebruik indien nodig een veiligheidshelm of andere beschermende kleding volgens de voorschriften van je werkplek.

3. Controleer de EPT voor gebruik

Voordat je de EPT gebruikt, is het belangrijk om een visuele inspectie uit te voeren. Controleer de EPT op eventuele zichtbare schade, losse onderdelen of lekkages. Zorg ervoor dat de banden op de juiste spanning zijn en de remmen goed functioneren. Controleer ook de batterij en laad deze indien nodig op. Meld eventuele defecten of problemen onmiddellijk aan de verantwoordelijke persoon.

4. Houd rekening met de belastingscapaciteit

Elke EPT heeft een maximale belastingscapaciteit die niet overschreden mag worden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingslimieten van de specifieke EPT waarmee je werkt en houd je altijd aan deze limieten. Overbelasting kan leiden tot onveilige situaties en schade aan de EPT.

5. Wees alert op je omgeving

Bij het werken met een EPT is het belangrijk om constant alert te zijn op je omgeving. Let op andere voetgangers, medewerkers of voertuigen in de buurt en houd voldoende afstand. Gebruik indien nodig een claxon of waarschuwingslicht om anderen te laten weten dat je in de buurt bent. Vermijd afleidingen zoals mobiele telefoons en zorg ervoor dat je je volledig concentreert op het bedienen van de EPT.

6. Rijd defensief en voorzichtig

Rijd altijd defensief en voorzichtig met een EPT. Houd een veilige snelheid aan, vooral in bochten of drukke gebieden. Gebruik de juiste signalen en waarschuwingsborden wanneer nodig. Vermijd abrupte manoeuvres en pas je rijgedrag aan de omstandigheden aan.

7. Parkeer en berg de EPT veilig op

Wanneer je klaar bent met werken, parkeer en berg de EPT dan veilig op. Zet de EPT op een vlakke ondergrond en vergrendel de wielen om onbedoelde bewegingen te voorkomen. Zorg ervoor dat de EPT uitgeschakeld is en dat de sleutel verwijderd is. Laad de batterij op indien nodig en laat geen waardevolle spullen achter in de EPT.