5 tips als je zaken gaat doen met iemand op Sardinië

5 tips als je zaken gaat doen met iemand op Sardinië

Sardinië, het prachtige Italiaanse eiland in de Middellandse Zee, trekt jaarlijks veel toeristen van over de hele wereld. Maar niet alleen voor vakantiegangers is dit eiland een populaire bestemming, ook voor zakenlieden biedt Sardinië vele mogelijkheden. Als je zaken wilt gaan doen met iemand op Sardinië, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale gewoonten en gebruiken. Met deze 5 tips ben je goed voorbereid en vergroot je jouw kansen op succesvol zaken doen op Sardinië.

Leer de taal

De eerste tip is gelijk een belangrijke. Hoewel veel Italianen op Sardinië Engels spreken, wordt het zeer gewaardeerd als je de moeite neemt om de lokale taal, het Sardijns, te leren. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de cultuur en dat je respect toont voor de lokale bevolking. Daarnaast kan het spreken van de lokale taal je ook helpen bij het onderhandelen en het leggen van contacten.

Laat je smartphone thuis tijdens een zakelijke lunch

Op Sardinië heerst een echte eetcultuur. Het is dan ook gebruikelijk om tijdens een zakelijke lunch uitgebreid de tijd te nemen om te genieten van het eten en elkaars gezelschap. Het is daarom belangrijk om je smartphone weg te leggen tijdens de lunch. Het is onbeleefd en wordt als respectloos ervaren als je constant op je telefoon zit te kijken. Laat jezelf meevoeren in de Sardijnse cultuur en geniet van het samenzijn.

Wees geduldig

Zaken doen op Sardinië gaat over het algemeen wat langzamer dan in andere delen van Italië of in Nederland. Het tempo is relaxter en het draait allemaal om de relatie. Het kan dus zijn dat afspraken wat later beginnen of dat er wijzigingen worden aangebracht in de planning. Wees geduldig en flexibel en probeer niet te veel aan de klok te hangen. Je zult merken dat dit de samenwerking positief zal beïnvloeden.

Bezoek Castelsardo

Als je op Sardinië bent voor zaken, is het zeker de moeite waard om het prachtige middeleeuwse stadje Castelsardo te bezoeken. Dit pittoreske plaatsje met zijn smalle straatjes en historische bezienswaardigheden is een echte parel op het eiland. Daarnaast heeft Castelsardo ook een bloeiende kunstscène, met vele galerijen en ateliers. Combineer zaken met plezier en laat je inspireren door de schoonheid en charme van Castelsardo.

Respecteer de hiërarchie

In de Italiaanse zakenwereld is hiërarchie erg belangrijk. Dit geldt ook voor Sardinië. Het wordt gewaardeerd als je respect toont voor de hoger geplaatste personen in een bedrijf of organisatie. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld eerst met de CEO of directeur spreekt voordat je met andere medewerkers in gesprek gaat. Door te laten zien dat je deze hiërarchie begrijpt en respecteert, vergroot je jouw kansen op succesvolle zakelijke relaties op Sardinië.

Met deze 5 tips ben je goed voorbereid als je zaken wilt gaan doen op Sardinië. Door de lokale taal te leren, je smartphone weg te leggen tijdens een zakelijke lunch, geduldig te zijn, Castelsardo te bezoeken en de hiërarchie te respecteren, vergroot je jouw kansen op succes en bouw je waardevolle zakelijke relaties op. Sardinië is niet alleen een geweldige vakantiebestemming, maar biedt ook vele mogelijkheden voor succesvolle zakelijke samenwerkingen.